Review

Cum sa ai WIFI in toata casa – routere compatibile, amplificator WIFI, semnal puternic

Semnal puternic  si acoperire cu amplificator WiFI in fiecare camera!

Cum sa ai WiFI in toata casa? 

Avem tot mai multe dispozitive mobile in preajma, aparate si gadget-uri prezente in viata de zi cu zi, atat acasa cat si locul de munca. Telefoane, tablete, laptopul, televizorul sau mai nou sistemul de monitorizare a locuintei, iluminarea s.a.m.d., toate se conecteaza utilizand reteaua Wifi. Cum faci extindere de semnal cu un amplificator WiFI?

Retea Wi-Fi in locuinta acoperire maxima

Insa conectarea acestor dispozitive necesita o retea WIFI cu semnal puternic astfel incat transmiterea informatiei sa se faca rapid si fara pierderi de pachete. Mai mult, au crescut cerintele largimii de banda utilizate: avem nevoie de o banda amplificata WIFI pentru stream de filme, jocuri, muzica, etc.

Cum poti avea o retea wireless in locuinta cu o acoperira buna in orice colt al casei? 

Cred ca in acest moment fiecare locuinta este dotata cu un router Wi-FI, semnalul este insa suficient de puternic sa acopere toate camerele au ai nevoie de amplificare? Hai sa vedem ce solutii avem pentru a creste puterea semnalului WIFI.

Ideal ar fi sa avem un router cu semnal puternic pe care sa-l pozitionam in mijlocul casei si astfel sa avem semnalul distribuit oarecum uniform. Desigur, daca nu vrei multe cabluri prin casa asta ar insemna sa ai intrarea principala a cablului de internet de la furnizor, undeva in mijlocul casei…putin probabil.

Ce router si amplificator WiFI avem nevoie pentru o acoperira buna a semnalului WiFI?

Cel mai simplu mod de a acoperii toate camerele este sa folosesti fie mai multe routere WiFI fie un router puternic si cateva repetoare de semnal(repeat-ere). Preturile au scazut destul de mult atat la routere WIFI cat si la repetoarele WiFI si sunt accesibile. Este important sa alegeti cu grija repetoarele astfel incat sa suporte aceleasi protocoale de transmisie WiFI ca si routerul principal. In aceasta perioada de aprilie gasiti routere si repetoare WiFI la pret redus de Black Friday 2018. Vezi oferta routere WiFI!

Router wireless ASUS RT-AC87U Dual-band Wireless AC2400 Gigabit

Unul dintre cele mai performante routere WiFI disponibile pe piata este ASUS RT-AC87U Dual-band Wireless AC2400 Gigabit si are functii precum 3G/4G(cu SIM), Print Server si conexiune Gigabit.

O varianta mai ieftina de router WiFI care stie conexiune Gigabit si protocol cu rata mare de transfer AC, este Router Wireless TP-LINK Archer C2, Dual Band, AC750. (pret redus la 177 lei). Folosesc acest router de aproape un an si se misca imecabil. Nu se blocheaza, acopera o zona mare si merge atat pe 2.4 ghz cat si pe 5Ghz. Daca ai dispozitive Apple in casa este chiar recomandat deoarece acestea recunosc banda de 5Ghz. Eu il folosesc intr-un apartament cu 2 camere.

De exemplu daca routerul generează retele de tip AC, alegeti un range extender(repetor) care sa cunoasca acest standard de transmisie. Alternativ, daca vreti sa cresteti acoperirea doar într-o camera unde nu aveti nevoie de semnal WiFI puternic, un extender compatibil doar b/g/n este suficient, chiar dacă routerul poate face retele b/g/n/ac. Nu merita sa platiti diferenta de pret doar pentru o camera in care oricum nu petreceti mult timp.

Range extender Wi-Fi tip stecher
Range extender Wi-Fi tip stecher

Va recomand dispozitivele de tip repetor cu aspect de stecher, pe care le introduci în priza ai si sunt gata de functionare. Singurul neajuns aici ar fi ca ocupa priza si uneori mai ai nevoie sa alimentezi altceva in ea. In general, orice repetor este compatibil cu orice model de router, adica puteti achizitiona marci diferite(router/repetor). Daca doriti performante maxime alegeti router+repetoare care stiu retea de tip AC, insa si pretul este unul pe masura.

O alta varianta este sa folositi doar routere care stiu functia de Repeat. Puteti avea 2-3 routere in toata casa in functie de numarul de camere, asezare camere, grosime pereti. O alta recomandare este sa alegeti routere care au antene externe, acestea au o raza de acoperire a semnalului WiFi cu 5-10% mai mare decat a celor cu antena incorporata.

Intr-un apartament de 2 camere si 55 mp eu am doua routere, unul la intrare in hol si celalalt in living. Primul acopera cu semnal Wifi bucataria si camera mica iar cel de-al doilea este in living si acopera acea zona.

Configurarea dispozitivelor este relativ simpla si la indemana oricui, majoritatea routerelor si repetoarelor fiind la ora actuala Plug&Play.

Daca aveti intrebari despre extinderea semnalului wireless din locuinta,  lasati un comentariu.

Lucian

Scriu despre tehnologie si cumparaturi online. Reduceri, promotii voucher si comenzi China. Review-uri gadgets, tutoriale, sfaturi utile. Mai scriu si pe www.smartlive.ro

Articole asemanatoare

3 Comments

  1. Salut,
    o solutie ar fi sa tragi un cablu din routerul principal pana la tine (un cablu UTP de 10 m) si la tine sa pui un router de sine statator. O alta varianta este sa pui un router la tine langa fereastra care sa preia semnalul si sa functioneze ca un repeater. Dar daca semnalul e foarte slab, nu o sa functioneze.
    O alta varianta, sa mute routerul principal mai aproape de incaperea ta, daca este posibil.
    Daca ai semnal langa fereastra (incearca cu un telefon sau cu laptopul si vezi cate linii ai), iti iei un router care stie repeat si il instalezi acolo. El se va conecta la reteaua WIFI si va emite mai departe in camera ta.

  2. Buna yiua as dorii sa stiu daca exista vreun aparat repeat wifi care nu nmecesita instalarea la router am luat un repeat semnal dar propietarul unde locuiesc nu vrea sa il instaley caci crede ca va avea costuri supimentare sau nu ai va mai merge wifi in casa eu locuind in anexa la cca 10 metri de casa sau daca pot atasa un cablu extern sau ceva la laptop pentru al aduce mai aproape de semnal am semnal minim la fereastra dar in restul camerei nu merge va rog daca se poate sa imi dati o solutie pt aceasta situatie Va Multumesc Remus Barna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button