Sfaturi utile cumparaturi online

De ce ai nevoie pentru a crește pești în acvariu? Tot ce trebuie să ști-Ghid

Fie că ai văzut un acvariu la o cunoștință și te-ai îndrăgostit de micile viețuitoare, fie că ai un copil care își dorește un acvariu cu pești, este important să te informezi înainte de a face acest pas. În cele ce urmează vei regăsi un mic ghid și câteva sfaturi pentru ce ai nevoie și ce trebuie să ști despre peștișori și despre amenajarea și mentenanța acvariului.

Mi-am luat primul acvariu acum 15 ani și evident, am făcut greșeli, însă tu poți începe cu dreptul, urmând câteva sfaturi ușor de implementat. Mai mult, o documentare corectă te va ține departe de cheltuieli inutile sau de achiziții nepotrivite. Câțiva pești luați de la petshop și aruncați într-un acvariu, fără a avea cunoștințele necesare, va însemna o viață scurtă pentru aceștia.

În primul rând, și peștii, la fel ca alte viețuitoare, au nevoie de un mediu cât mai apropiat de cel pe care îl au în natură. Diferența este că vom crea acest mediu in mod artificial, încercând să respectăm și noi legile naturii, atât cât este posibil. Astfel ajungem la primul accesoriu necesar, acvariul.

Cât de mare trebuie să fie acvariul? Ce dimensiuni?

Atunci când alegem dimensiunea acvariului, sunt două variabile de luat în calcul:

  • unde îl vom poziționa în locuință, și
  • câți pești dorim să avem în acvariu și de ce dimensiuni

Țineți cont că acvariul va avea o greutate considerabilă, în funcție de mărime și de grosimea sticlei din care este construit. Este important ca acvariul să fie așezat pe o suprafață plană (suport) care să poată susține greutatea acestuia și să fie într-un loc ferit de lumina naturală(să nu fie în fața geamului). Un alt aspect important în alegerea celui mai potrivit acvariu este ce intenții ai pe viitor. Dacă la un moment dat îți dorești mai mulți pești, mai multe plante, vei avea nevoie de un acvariu mai mare. Mai mult. țineți cont ca peștii cresc în timp, se dezvoltă și au nevoie de mai multă apă în acvariu.

De ce este important numărul de pești și mărimea acestora?

Fiecare peștișor de acvariu are nevoie de minim 1L de apa pentru fiecare centimetru. Practic, un pește de acvariu care are o lungime de 3 cm are nevoie de minim 3L de apă. Pentru 10 pești ai nevoie de un acvariu de 30-50L. Vă rog nu înghesuiți mulți pești într-o cantitate neadecvată de apă. Iată cum se calculează necesarul de apă în acvariu.

Cum se calculează volumul acvariului?

Pentru acvariile de formă paralelipiped, volumul se calculează înmulțind Lungimea, lățimea și înălțimea: V=L x l x H

Să luăm un exemplu. Avem un acvariu cu dimensiunile de L=50cm, l=20cm, H=35cm. Volumul= 50x20x35=35,000 cm cubi=35 litri

Calculul volumului de apă de mai sus este aproximativ, deoarece nu ține cont de grosimea pereților de sticlă ai acvariului și nici de un eventual substrat prezent pe fundul acestuia. Însă este un calcul suficient pentru a lua decizia corectă.

Nu uitați că aveți nevoie de un suport care să suțină această greutate și ideal, să fie în apropierea unei surse de curent electric(priza, prelungitor).

De ce accesorii avem nevoie pentru startare acvariu?

Introducere. Accesoriile pentru acvariu au rolul de a crea un mediu cât mai apropiat de cel natural pentru pești, asigurând calitatea apei în care aceștia vor viețui, precum și simularea ciclului zi/noapte sau chiar răsărit/apus. Astfel, după acvariu, cele mai importante accesorii sunt filtrul de acvariu și lumina.

1.Filtrul pentru acvariu

Așa cum probabil ști deja, apa ținută într-un bol sau vas pentru o perioadă lungă de timp, ajunge să prindă miros, se face verzuie și nu cred că ai vrea ca peștișorii tăi să fie pe acolo. Apa din acvariu trebuie să fie filtrată permanent pentru a-și menține caracteristicile propice pentru peștișori. În natură, acest lucru are loc prin mișcarea apei, vălurire, dar și prin filtrarea apei prin substrat, nisip, colonii de bacterii care consumă azotul din apă, plante naturale care se hrănesc cu nutrienții din apă, consumând CO2 din apă(dioxid de carbon).

Filtrarea se face atât mecanic, cât si biologic prin colonii de bacterii care se dezvoltă în mediile de filtrare și în substrat, dacă există. Filtrarea mecanică reține impuritățile din apă precum excremente, resturi de mâncare sau plante, iar filtrarea biologică descompune amoniacul în nitriți.

Revenind la filtrarea apei din acvariu, filtrul ales trebuie să poată filtra toată apa din acvariu de cel puțin 4 ori în fiecare oră. Astfel ca veți găsi pe ambalajul filtrului specificații precum 700L/h, 1400 L/h etc. Filtrul trebuie ales în funcție de volumul de apă din acvariu înmulțit cu 4 sau 5. La cei 35 L de mai sus avem nevoie de un filtru de minim 35×5=165 L/h.

Filtru extern Eheim Ecco PRO 130

Există două tipuri de filtre pentru acvarii:

  • filtru de acvariu intern
  • filtru de acvariu extern

Cu siguranță v-ați prins deja :), filtrele interne se montează în interiorul acvariului în timp ce cele externe se amplasează în afara acestuia și se folosesc furtune pentru a trage/împinge apa din acvariu.

Filtrul intern este recomandat pentru acvarii mici până în 100L, datorită dimensiunilor acestea având o capacitate relativ redusă de filtrare. În plus, ocupă și spațiu în acvariu. Filtrele interne sunt formate dintr-o pompă care împinge apa din acvariu printr-un burete poros. Buretele reține particulele din apă și crează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor bune, cele care descompun nitratul din apă, degajat din excrementele peștilor, resturi de mancare etc.

Astfel, cu o filtrare adecvată, apa din acvariu va fi curată, cristalină si fară miros. Nu cumparați peștișori dacă nu aveți filtru pentru apă. Filtrul de apă trebuie să funcționeze non-stop, 24/24 pentru a menține apa în condiții optime.

Filtru de acvariu extern. Având o capacitate mult mai mare de filtrare, filtrele de acvariu externe sunt recomandate în special pentru cantități mai mari de apă, acvarii cu volum peste 100L. Acestea sunt formate din mai multe straturi de filtrare iar capacitatea de L/h este mai mare decat în cazul filtrelor interne. Dacă optați pentru un filtru extern veți avea nevoie și de un spațiu adecvat în apropierea acvariului, unde sa-l depozitați, de preferat ascuns. Un filtru extern nu este chiar cel mai estetic obiect care să fie la vedere prin cameră 🙂

Să recapitulăm: avem acvariul, acum am ales și filtrul, ce mai avem nevoie? Exact, lumina!

2. Lumina pentru acvariu

Lumina pentru acvariu este un alt factor important pentru a avea un acvariu sănătos si peștișori fericiți. Pe lângă funcția estetică care pune in valoare culorile peștilor, spectrul de lumină utilizat va crea ciclul zi/noapte și va ajuta eventualele plante naturale pe care vă recomand să le aveți în acvariu.

(Nu puneți în acvariu plante de plastic sau alte obiecte gen machete, figurine). În acvariu trebuie să regăsim un colț de natură care să ne bucure privirea și sufletul.

iluminare acvariu cu LED

Cele mai bune și accesibile surse de lumină pentru acvarii sunt neoanele T5 sau lămpile cu LED. Avantajul lămpilor LED este că au un consum redus de energie și pot crea un spectru mult mai variat de culori, recomandate în special pentru acvarii plantate masiv.

Sfat. Dacă alegeți varianta mai ieftină cu neoane T5, verificați ca lungimea acestora să nu depășească lungimea acvariului. La fel dacă optați pentru o lampa LED.

Atenție, aveți nevoie de spectre speciale de lumină, dedicate acvaristicii, nu folosiți neoane uzuale sau becuri pentru iluminat casnic. Găsiți aici câteva modele de lămpi acvarii, în funcție de mărimea acvariului și de buget.

Ce mai trebuie să cunoaștem despre iluminarea acvariilor? Lumina pentru acvariu trebuie să urmeze un program care să simuleze ziua și noaptea sau răsăritul și apusul soarelui. Durata maximă de iluminare pentru acvariu nu trebuie să depășească 8-9 ore pe zi, altfel există rsicul să se dezvolte alge în acvariu. Aici vă poate ajuta o priză programabilă care va aprinde/stinge lumina acvariului la orele setate de voi, avantajul fiind că nu mai este nevoie de intervenția manuală pentru controlul luminii.

Ce este ciclarea acvariului?

Termenul de ciclare se referă la ciclul azotului în apa din acvariu, care trebuie să se desfășoare complet in interiorul acvariului, înainte de a introduce pești. Pentru ciclarea completă a acvariului este necesar să se formeze colonii de bacterii(Nitrosomonas) care vor procesa azotul din apă . Nu introduce pești în acvariu până la finalizarea ciclării acestuia!

Cat dureaza ciclarea completă a unui acvariu?

Procesul de ciclare începe cu umplerea acvariului cu apă. Poți folosi apă direct de la robinet sau o poți lăsa 48 de ore în vase pentru a elimina clorul. Se pornește filtrul și lumina și se lasă între 2 și 4 saptamâni, timp în care se formează în filtru și în substrat(daca există) bacteriile amintite mai sus. La început apa devine tulbure, lăptoasă si se limpezește pe măsură ce procesul de ciclare ajunge la final. Puteți accelera procesul adăugând în apă bacterii, le găsiți sub forma lichidă în magazinele de specialitate.

Saptamânal schimbați intre 15-30% din apa din acvariu. Atât la început cât și după ce introduceți peștișorii in acvariu, acest proces asigurând o calitate ridicată a apei.

De ce este bine să avem plante naturale în acvariu?

Da, este benefic să avem plante naturale în acvariu, așa cum peștii au în mediul lor din natură. Plantele consumă azot și CO2 prin fotosinteză și eliberează în apa oxigen (O2) necesar respirației peștilor. Însă pentru a crește plante în acvariu este nevoie de substrat. Substratul este un strat de nisip sau pietriș care se așează pe fundul acvariului și în care așezăm plantele. Exact ca în gradină :).

Există așa numitele plante easy, care se pot crește în acvariu fără a avea nevoie de condiții pretențioase de creștere sau plante care cresc fără substrat, atârnate de cioate de lemn sau chiar de sticlă(moss). Acestea se dezvoltă folosind doar lumina, substanțele din apă și CO2-ul eliminat de pești prin respirație. Mai mult, peștii folosesc plantele pentru a se juca, ascunde sau depune icre și ajuta la crearea unui mediu cât mai natural.

Dacă ai intrebări nu ezita să lași un comentariu si îți răspundem cu plăcere. Apă limpede și peștișori jucăuși!

acvariu plantat lumina LED

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button