Review

Cumparaturi online din Romania sau din strainatate?

Sa facem cumparaturi din Romania sau din afara tarii, din strainatate? Care sunt beneficiile si ce riscuri exista?

Odata cu dezvoltarea tot mai accelerata a comertului online, pe langa cresterea diversitatii de produse de pe piata, avem acum posibilitatea de a cumpara simplu atat din magazinele online din tara cat si din orice magazin din EU sau din lume, care ofera livrare in Romania.

Cumpara online din Duty Free

Fie ca vorbim de haine, electronice sau incaltaminte, avem la dispozitie o gama variata de magazine din care sa alegem. Conditiile insa de transport si de garantie difera atat de la magazin la magazin cat si in functie de locul de unde se face livrarea.

Iata la ce aspecte trebuie sa fim atenti atunci cand cumparam online:

1 .Calitatea produsului

Exista pe piata foarte multe produse similare care insa au o calitate diferita. Desigur, uneori si pretul difera insa nu este neaparat o regula. Atunci cand vorbim de calitatea unui produs este importanta sursa de aprovizionare a vanzatorului.

Daca ne informam in prealabil de provenienta marfii (tara si producator) putem evita situatii neplacute in care sa achizitionam un produs de calitate slaba la un pret ridicat.

Un exemplu sunt comenzile de pe Aliexpress, de unde putem comanda produse ieftine si majoritatea cu transport gratuit(dureaza min 30 zile).

Pe Aliexpress se regasesc atat produse de „unica folosinta” cat si produse de calitate pe care le veti cumpara la un pret bun, poate cel mai bun. Multe produse de pe Aliexpress se regasesc si in oferta magazinelor din Romania insa pretul este de cel putin 2-3 ori mai mare.

2. Costul transportului si modalitatea de livrare

Chiar daca faci comanda la un magazin din Romania (eMAG, Fashion Days, Elefant, DyFashion, Altex) costul standard al transportului se situeaza undeva intre 9 si 25 lei, minim. Nu vorbim de putinele situatii unde si in Romania poti beneficia de transport gratuit. Pe de alta parte, la o comanda de pe SportsDirect (Anglia) transportul pana in Romania costa 8-16 euro (35-60 lei) si ajunge in 5 zile.

Preturile si calitatea produselor de pe SportsDirect sunt net in favoarea clientului fata de ofertele magazinelor de profil din Romania( Hervis, Sportissimo etc). Deci ce ai alege?

3. Ce riscuri exista?

Pentru cumparaturile online din afara Romaniei singurul neajuns ar fi modalitatea de retur si timpul necesar pentru solutionarea reclamatiilor. Pentru produsele cu garantie mai apare si problema service-ului in cazul aparitiei unor defectiuni.

Din acest motiv este important sa studiem cu atentie termenii si conditiile respectivului magazin.

Chiar daca in prezent exista legi care reglementeaza ecommerce-ul la nivel european si care spun ca magazinele din spatiul euro trebuie sa livreze in orice tara, exista in continuare magazine online care nu livreaza in Romania. Desigur exista si in Romania magazine care nu onoreaza comenzi din strainatate. Insa cred ca este doar o problema de timp pana acest lucru se va schimba.

In concluzie, eu incurajez cumparaturile din afara Romaniei. Gasiti produse de calitate la preturi corecte iar legat de costul transportului acesta se poate diminua daca va asociati 3-4 persoane la o comanda.


Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button