Sfaturi utile cumparaturi online

Cum sa pedalezi si sa stai corect pe bicicleta

Mersul pe bicicleta devine din ce în ce mai popular si în România. Fie ca „dai o tura” cu prietenii în timpul liber, te duci la serviciu sau participi la competitii, trebuie sa recunosti ca este o activitate sanatoasa care te ajuta sa-ti mentii corpul în forma, indiferent de varsta. Chiar daca pare „floare la ureche”, esti sigur ca stii sa pedalezi corect?
Daca vrei sa stai confortabil, sa scapi de durerile musculare si sa ajungi la performanta dorita, mai întâi trebuie sa-ti gasesti pozitia potrivita pe bicicleta.

Cum sa stai pe bicicletă si cum sa pedalezi corect pentru a te bucura din plin de acest sport.

cum sa pedalezi corect
Cum sa pedalezi corect

Nu exista un model universal pe care sa îl aplici, tine cont că fiecare dintre noi are propria sa pozitie atunci când pedaleaza.
Înainte sa iesi la o tura, urmeaza câteva sfaturi practice. O sa ai reglaje importante de făcut pe care va trebui sa le testezi pentru a te simţi confortabil atunci când stai în şa. Mobilitatea, lungimea picioarelor şi a mâinilor dicteaza pozitia corecta a corpului tau pe bicicletă.

Poziţionarea şeii.

Şaua nu trebuie sa stea cu vârful ridicat sau coborât, pozitia ei trebuie sa fie paralelă cu solul. Astfel, nu o sa mai aluneci, iar starea de disconfort va disparea.
Pentru a afla înalţimea optima a şeii urca-te pe bicicleta, pune calcâiul pe pedala si urmareste pozitia piciorului. Asigura-te ca nu este complet întins, ajusteaza înăltimea astfel încât genunchiul să fie puţin flexat. Tine cont ca nu trebuie să atingi solul cu picioarele atunci când eşti pe bicicleta.

Pozitionare corecta a seii bicicletei
Pozitionare corecta a seii bicicletei

Poziţionarea ghidonului.

Asigură-te că înălţimea ghidonului este reglată după înălţimea şeii. Pentru bicicletele de şosea este indicat să laşi ghidonul cu 6 – 10 cm mai jos decât vârful şeii, în timp ce pentru bicicletele de tip mountain bike, ghidonul trebuie să fie cu 4-6 cm mai jos.
Indiferent dacă pedalezi de plăcere sau la competiţii, ţine mâinile relaxate pe ghidon, pentru a putea manerva rapid frânele, schimbătoarele şi mai ales ghidonul.

Hai să vedem cum să pedalezi eficient, cu mai puţin efort.

Odată ce te-ai urcat pe bicicletă şi ai pornit la drum, ai grijă să stai cu spatele uşor în extensie pentru a permite deschiderea cutiei toracice. O să ai mai multă energie şi vei respira mai uşor. Chiar dacă trebuie să pedalezi relaxat, nu îţi pierde concentrarea, în trafic te aşteaptă multe pericole.
Ţine privirea la 45 de grade şi braţele în poziţie de relaxare la 110 grade. Atunci când pedalezi agresiv coboară-le la 90 de grade şi încordează-le foarte puţin cât să nu scapi de sub control ghidonul.
Mişcarea de pedalare trebuie să fie cursivă iar genunchiul puţin flexat, împinge pedala doar cu podul tălpii, nu folosi vârful sau călcâiul pentru că rişti să te accidentezi.
Pozitia corecta a corpului cand pedalezi
Pozitia corecta a corpului cand pedalezi
Pentru sprinturi, coboară partea de sus a corpului astfel încât să fii paralel cu solul, păstrează privirea la 45 de grade și menţine-ţi bărbia ridicată.
După terminarea sesiunii de pedalat este indicat să faci stretching pe bicicletă, aşa cum este explicat în videoclip.

Ţine braţele pe ghidon şi împinge spatele spre o „extensie exagerată”, împinge şoldul către pipă, lasă capul pe spate şi întinde pe rând fiecare picior.
Asigură-te că stăpâneşti foarte bine tehnicile explicate mai sus înainte să participi la concursuri. Atunci când ai puţin timp liber este necesar să exersezi cât mai mult posibil.
Daca eşti în cautarea unei biciclete, ţine cont să alegi una pe mărimea ta. Mai jos găseşti un grafic care te va ajuta să alegi cadrul potrivit înălţimii tale.
Marimea bicicletei in functie de inaltime
Marimea bicicletei in functie de inaltime-Lungimea piciorului corespunde cu dimensiunea unui tip de cadru

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button