Reduceri Electrocasnice 2022Sfaturi utile cumparaturi online

Sfat achizitieTV LED LCD sau PLASMA OLED

Sfaturi cumparare televizor LED FullHD

Daca esti in cautarea celui mai bun televizor sau te intrebi ce televizor sa aleg, iata cateva sfaturi utile la cumpararea unui televizor, sub forma unui mic ghid. Cum aleg un televizor potrivit pentru marimea camerei? Cauti un TV ieftin si bun? Oferte eMAG TV Smart, LED sau OLED? Vezi oferta de televizoare din noiembrie 2019!

Televizoarele cu tub au ramas doar istorie cu toate ca inca mai exista nostalgici care le pastreaza sau chiar le cauta pentru achizitii. Insa acestea sunt inlocuite zi de zi de noile televizoare cu tehnologie LED , LCD, OLED sau Plasma , fiecare dintre acestea oferind imagini in format HD(High Definition) .

 Reduceri Televizoare LED 2019

Cum alegem un televizor FullHD si la ce trebuie sa fim atenti. Cateva sfaturi cumparare TV LED sau UHD, 4K:

Diagonala televizorului

1. In primul rand sa alegem diagonala TV-ului in functie de dimensinile incaperii in care va fi pozitionat televizorul. Utilizarea unui televizor cu o diagonala mare intr-o incapere care nu permite vizionarea de la o distanta corespunzatoare va insemna o percepere calitativa slaba a imaginii chiar daca avem in fata un TV de inalta rezolutie si fidelitate.Atentie si la pozitia televizorului in camera astfel incat sa aveti preferabil un unghi de vizionare perpendicular pe TV iar lumina naturala sau artificiala sa nu „bata” direct pe ecran.

Reduceri televizoare eMag

 

Regasiti mai jos distantele recomandate de vizionare in functie de diagonala televizorului :

Diagonala televizorului Distanta minima fata de TV
Distanta maxima fata de TV
24 inci (61 cm) 0,8 m 2,5 m
26 inci (66 cm) 1 m 3 m
32 inci (82 cm) 1,2 m 3,5 m
37 inci (94 cm) 1,3 m 4 m
40 inci (102 cm) 1,5 m 4,5 m
42 inci (107 cm) 1,7 m 5 m
46 inci (117 cm) 1,9 m 5,5 m
47 inci (119 cm) 1,9 m 5,5 m
55 inci (140 cm) 2 m 6,5 m
60 inci (152 cm) 2,3 m 7 m

Bugetul alocat pentru TV

2. Bugetul este la fel un criteriu important in alegerea televizorului dorit corelat cu diagonala televizorului stabilita mai sus. In fuctie de bugetul pe care il aveti este recomandat sa studiati diferente de pret la mai multi furnizori , comparand acelasi produs :  producator, specificatii tehnice. In cazul in care detineti un card de cumparaturi (card de credit) cautati un magazin online care accepta plata in rate fara dobanda.

3. Rezolutia si rata de refresh a televizorului

Acestea sunt doua caracteristici importante alte televizorului care au legatura directa cu claritatea imaginilor afisate.

Despre rezolutia unui televizor trebuie sa stim ca exista televizoare HD Ready(1366 x 768 pixeli) si FullHD (1920 x 1080). Recomandarea noastra este ca indiferent de diagonala televizorului cumparat sa cautati o rezolutie de 1080p , adica o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli cu imagini afisate in modul progressive, pentru a va putea bucura  o imagine clara si cu un nivel al detaliilor superior.

Pe langa rezolutie orice televizor are ceea ce se numeste rata de refresh , adica viteza cu care este afisata imaginea pe ecran : de cate ori pe secunda imaginea de pe ecran este afisata complet.

Rata de refresh este masurata in herti sau hertzi, astfel pe piata exista TV LED cu rate de refresh de : 60Hz, 120Hz, 240Hz, 480Hz, 600Hz. Un televizor cu o rata de refresh de 120Hz va afisa o imagine completa de 120 de ori pe secunda. Va recomandam alegerea unui televizor cu o rata de fresh de cel putin 100Hz.

rata de refresh tv

 Cea mai mare rata de refresh utilizata in prezent (600Hz) este intalnita in cazul televizoarelor care folosesc tehnologia Plasma.

4. Tunerul TV si functiile multimedia

Toate televizoarele LED actuale sunt dotate cu tunere digitale care permit afisarea canalelor in format digital DVB (Digital Video Broadcasting) in plus fata de cele transmise analogic. Acest receptor poate fi DVB-C (pentru transmisia pe cablu), DVB-T (pentru transmisia terestra) sau ambele. Practic, un televizor care dispune atat de receptorul terestru cat si de cel pe cablu poate afisa atat posturile digitale si HD transmise pe cablu, cat si cele transmise terestru prin folosirea unei antene exterioare sau de camera.

Cu ajutorului tuner-ului digital aveti posibilitatea de a receptiona canale transmise in format digital sau chiar posturi de radio fara a fi necesara achizitionarea unui decodor de la furnizorul de cablu. Calitatea imaginii este net superioara daca folositi receptorul televizorului si nu un decodor extern livrat de furnizorul de cablu , ca sa nu mai vorbim de faptul ca ar trebui sa mai aveti inca o telecomnda in plus.

In concluzie , in functie de bugetul disponibil va puteti orienta catre un televizor LED dotat cu DVB-T/C sidecodare  MPEG2/MPEG4 cu slot CI (necesar pentru canale codate gen HBO, Canalele Adult..).

Atentie si la playerul multimedia care va permite vizionarea de filme de pe un stick USB , hard extern sau direct de pe calculator.

Care sunt formatele video acceptate ?

De preferat cat mai multe si cat mai complexe:MPG, MPEG, DAT, TS, TRP, TP, VOB, MP4, MOV, MKV, DivX, AVI, ASF, WMV si altele. La fel de importante sunt si subtitrarile: SRT, SUB etc. si mai ales daca sunt recunoscute diacriticele si daca ne este permisa modificarea dimensiunii si orientarii fontului.

Ce formate audio suporta? La fel, cu cat mai multe cu atat mai bine: MP3, AC3, DTS si altele.

Ce stick-uri sau hard-uri recunoaste TV-ul?

Cu cat mai mari, cu atat mai bine, adica sa fie cat mai apropiate de 1TB in cazul in care doriti atasarea unui HDD extern. Aici intervine si functia de record , inregistrare canale direct pe un dispozitiv de stocare extern (USB sau HDD)

5. Functia SMART TV

Daca sunteti un impatimit al internetului atunci este important sa verificati daca televizorul LED are capabilitate SMART TV. Aceasta functie va permite sa navigati pe internet direct pe ecranul televizorului sau sa folositi aplicatii gen facebook, Youtube , Skype …etc

Direct legat de acesta functie este tipul de conectivitate la internet al televizorului : pe cablu si/sau WIFI.  Versiunea de acces pe cablu UTP este mai raspandita in timp ce televizoarele cu acces WIFI sunt mai nou aparute si multe necesita un adaptor suplimentar care implicit va afecteaza bugetul. Informati-va la vanzator de existenta si tipul conexiuni la internet a televizorului.

6. LCD, LED sau PLASMA ?

Tehnologiile LCD si LED utilizeaza in mare parte aceeasi tehnologie de afisare a imaginii, diferenta principala constand in modul de iluminare: CCFL (cold-cathode fluorescent lamps adica lampi fluorescente – neoane) si respectiv LED-uri.

LCD
Avantaje:
– pret redus si posibilitatea de a obtine cel mai bun raport calitate/diagonala/pret
Dezavantaje:
– tehnologie usor invechita, nu se mai fabrica
– contrast si luminozitate ceva mai scazute
– unghiuri slabe de vizualizare
– blacklight bleeding pronuntat la unele modele
– consum mai mare de curent fata de LED
 LED
Avantaje:
– tehnologie mai noua
– cel mai mic consum de energie
– design futurist si dimeniuni reduse atat pentru rama cat si grosimea efectiva a TV-ului
– luminozitate si contrast usor superioare fata de LCD
– timp de raspuns mai bun fata de LCD
– durata de viata superioara
Dezavantaje:
– pretul ridicat
– culori suprasaturate la unele modele, necesita calibrare
– prezenta blacklight bleeding-ului la majoritatea modelelor
     Plasma
Avantaje:
– cel mai bun timp de raspuns
– culori naturale
– nivel de contrast superior si negru uniform
– preturi mai bune decat in cazul LED-urilor
– unghiuri superioare de vizualizare
Dezavantaje:
– cel mai mare consum de energie
– emana cea mai multa caldura
– sunt disponibile doar in variante de la 40 de inci in sus
– luminozitate scazuta
– design, dimensiuni si greutate mai mari decat in cazul LED-urilor
– perioada de viata usor mai redusa

O alta caracteristica ar fi existenta tehnologiei 3D despre care vom vorbi intr-un articol viitor.

Ai alte intrebari sau ti-ai luat deja un televizor LCD, LED sau Plasma ? Lasa-ne un comentariu mai jos si-ti vom raspunde cu placere.

Vezi detalii despre Oferta TV LED de azi 7 noiembrie 2024:

Oferta televizoare LED 2019

Articole asemanatoare

3 Comments

  1. Buna ziua,
    in primul rand televizorul trebuie sa fie conectat la calculator fie prin retea cu fir (cablu UTP) fie prin WIFI.
    Televizoarele de ultima generatie sunt dotate cu ceea ce se numeste Media Server , adica un soft care „vede” fisierele share-uite pe calculator.
    Televizoarele samsung au incorporat Samsung AllShare , care este disponibil gratuit pentru instalare pe site-ul lor. Sau exista variante free compatibile cu toate televizoarele cum este Servio. Aceste software-uri dau posibilitatea televizorului de a accesa informatia de pe calculator si implicit a rula filmele, pozele sau muzica descarcate, pe televizor.

  2. Buna ziua,
    daca puteti sa-mi explicati care este modalitatea de a viziona un film pe televizor direct din calculator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button