Sfaturi utile cumparaturi online

Cum influenteaza un review decizia de cumparare

Ne uitam la review-uri imediat dupa ce analizam descrierea si imaginea produsului pe care intentionam sa-l cumparam online. Cat si cum ne influenteaza parerea clientilor care au cumparat deja si au utilizat acel produs?

Conform studiilor, 91% dintre clienti citesc in mod regulat sau ocazional review-uri ale produselor(opinii, recenzii, testimoniale, pareri), iar 84% dintre clienti au incredere in ele la fel de mult ca intr-o recomandare personala venita din partea unui prieten, coleg sau ruda.

Cum percepem review-urile si ce impact au acestea asupra deciziei de cumparare?

Parerea celorlalti este foarte importanta in procesul de cumparare, aceasta putand inclina balanta pozitiv sau negativ, in functie de opiniile exprimate in dreptul produsului. Sa luam un exemplu.

Daca gasesti un televizor care are un rating de 3 stele incepi si citesti ce au scris oamenii acolo. De ce nu are 5 stele? Rating-ul unui produs insa, este influentat de un cumul de factori: calitatea produsului, experienta clientului in procesul de cumparare, cat de repede s-a livrat, a a vut transport gratuit, cat de usor a platit, cum era impachetat? Mai mult, povestea continua si dupa achizitie: cum se face retur, cat de bine a comunicat magazinul, etc.

Review televizor eMAG
Review televizor eMAG-oferte azi

Multe magazine online stimuleaza clientii care cumpara online, sa lase review-uri pe site dupa achizitia unui produs. Pentru magazin este o sursa gratuita de feedback foarte utila pentru a-si creste vanzarile: afla minusurile, se creaza continut unic pe site(ajuta la SEO), oamenii capata incredere atunci cand cumpara.

Parerea clientilor eMAG
Parerea clientilor eMAG

 

Un alt studiu ne spune ca 63% dintre clienti au mai multe sanse sa faca o achizitie de la un magazin online care are review-uri publicate de catre alti clienti. Asta inseamna ca, pe langa pret, brand sau alte informatii despre produs, parerea celorlalti clienti devine un factor care influenteaza major decizia de cumparare.

Daca as avea un magazin online, culegerea de feedback din partea cumparatorilor ar fi un element obligatoriu la fiecare achizitie. Astfel, recenziile publicate de catre clienti produc o crestere medie de 18% a vanzarilor:

  • Cresterea conversiei cu 11%;
  • Cresterea ratei de revenire pe site a vizitatorilor cu 5%.
  • Cresterea valorii comenzii medii cu 2%;

Atentie insa si la asa numitele „fake reviews” sau „pareri false”, pe care unele magazine indoielnice le afiseaza pe site. Se incearca manipularea cumparatorilor si de cele mai multe ori produsele sunt de slaba calitate.

In concluzie, este important sa verificam review-urile produselor atunci cand cumparam online, sa ne informam din experienta clientilor marcati cu „Achizitie verificata” (sunt cei care au cumparat). In acelasi timp, este important sa ne lasam parerea despre produsele cumparate.

Spor la cumparaturi si preturi bune!

Articole asemanatoare

2 Comments

  1. Nu inteleg. „Neserioasa cu firmele obscure” Te referi al faptul ca nu penalizeaza firmele din marketplace care vand produse slabe calitativ?

  2. Personal afirm cu certitudine ca e.Mag in ultima perioada a devenit extrem de neserioasa in absolut toate privintele mai ales cu firmele obscure care comercializeaza produse cu provenienta obscura la preturi fabuloase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button