Cel mai bun router wireless in 2020

Folosind un router wireless performant poți avea conexiuni fără probleme atunci când navighezi, ești în video-conferință sau vizionezi un film 4k.În anul 2020, performanța și stabilitatea vitezei de internet în locuință sau la birou, a devenit o necesitate care te menține conectat și competitiv.
Alegerea unui router wireless bun te poate scuti de neplăceri în ceea ce privește calitatea conexiunii la internet și a serviciilor care depind de aceasta: comunicare, business, divertisment, educație. Iar pentru că pe piață există multe modele de routere, uneori este greu de ales cel mai bun, mai ales dacă nu ai cunoștințele tehnice necesare. Iată câteva recomandări care să te ajute în achiziția unui router cu acoperire WiFI în toată casa.
De ce să alegi un router wireless bun?
În special în locuințele cu mai multe dispozitive care folosesc conexiunea internet, este important ca routerul să poată gestiona corect și eficient banda de internet alocată. Fiecare dintre noi ne dorim o conectare rapidă, fără intreruperi, atât pe telefoane cât și pe tableta, televizor sau laptop. Folosim internetul pentru cumpărături, plăți de facturi, divertisment și mai nou pentru lucrul de acasă, video-conferințe.
O conexiune stabilă la internet este asigurată de un router performant și de o configurare corectă pentru a te bucura de activitățile tale preferate. În anul 2020 viteza conexiunilor internet crește în fiecare zi, ne pregătim deja pentru standardul 5G, iar în locuințe vitezele peste 1Gbps sunt tot mai cerute de utilizatori.
Criterii de care să ți cont atunci cand alegi un router wireless
Ce funcții și caracteristici trebuie sa aibă routerul wireless potrivit nevoilor tale?
Standardul folosit de router trebuie sa fie compatibil cu dispozitivele tale. Verifica specificatiile de standard utilizate, precum 802.11g, 802.11n, 802.11ac, 802.11ax și alege modele care includ cât mai multe dintre acestea. Aestea se regăsesc și sub denumirea de WIFI 1, 2…etc.
Aici aveți lista cu standardele WIFI și anul în care acestea au fost lansate.
- Wi-Fi 1: 802.11b (1999)
- Wi-Fi 2: 802.11a (1999)
- Wi-Fi 3: 802.11g (2003)
- Wi-Fi 4: 802.11n (2009)
- Wi-Fi 5: 802.11ac (2014)
- Wi-Fi 6: 802.11ax (2019)
De exemplu, 802.11ac este standardul Wi-Fi care suporta conexiuni fără fir la viteze de peste 1 Gigabit. Acestea sunt mult mai rapide decât standardul anterior 802.11n care suporta viteze de până la 600 Mbps. Un astfel de model este compatibil și cu dispozitivele mai vechi care nu sunt echipate cu cele mai noi placi de rețea LAN sau WIFI.
Ca o recomandare, caută routere care să cunoască protocolul AC și AX. AX este un standard mai nou dar care va deveni popular in viitor. AX permite gestionarea mai multor dispozitive simultan și susține transmisii de mare viteză, inclusiv video 4k.
Câteva modele de top care sunt echipate cu standardul AC și care au un raport calitate/preț foarte bun, sunt routere precum ASUS RT-AC88U, Linksys EA9500 Max-stream.
Pentru bugete mai reduse, avem modele din gama de mijloc, routere de la producatori precum ASUS, TP-LINK sau D-LINK: ASUS RT-AC87U, TP-LINK Archer C9 sau D-Link DIR-860L.
Sigur, există și modelele mai ieftine și care asigură un minim de performanță în utilizare. Dacă nu aveți multe dispozitive care utilizează internet, puteți alege un router wireless ieftin. Câteva modele bune care au și standardul 802.11ac sunt TP-LINK Archer C2 sau ASUS RT-AC51U.
Viteza și securitatea conexiunii
Viteza conexiunii este în primul rând asigurată de abonamentul pe care îl ai la providerul de internet. Însă dacă ai un router mai puțin performant, nu vei putea utiliza la maxim banda oferită de catre furnizorul de internet. Astfel, viteza pe dispozitivele din locuință este dată și de performanța routerului wireless deținut.
Mai trebuie să știți că viteza reala conexiunii internet este influențată și de distanța între router si telefon sau televizor, laptop. Cu cât distanța crește, puterea semnalului WIFI scade și implicit și calitatea și viteza conexiunii de internet. Aici vă ajută standardul AC, routerele reușind să susțină viteze in bandă largă pentru transmisiuni video, audio.
Dacă aveți și dispozitive care se conectează prin cablu(LAN), vă recomand alegerea unui router cu conexiuni Gigabit pe cablu. Conexiunea pe cablu ramâne în continuare cea mai stabilă și asigură practic viteza din abonamentul de internet. (nu are pierderi, nu depinde de distanță)
Cu siguranță nu îți dorești ca vecinii să se conecteze la rețeaua ta de internet, astfel că este important sa fie setată o parolă pentru conectare. In plus, routerul folosit trebuie să asigure securitatea conexiunilor și a dispozitivelor conectate.Chiar dacă există standarde de securitate precum WEP, vă recomandăm utilizarea WPA2 pentru sigurantă.
Ce înseamnă dual-band pentru router wireless?
Modele noi de routere au implementată transmisia în frecvență dual-band. Practic, este vorba despre transmițătoarele radio în bandă de 2.4GHz si cea de 5GHz. Modele mai vechi, precum și cele ieftine, au doar banda de 2.4 GHz. Care este diferența între cele două benzi de transmisie a semnalului wireless? Banda de 2.4 asigură conexiuni la distanțe mai mari dar la viteze mai mici. Banda de 5GHz suportă viteze mai mari dar cu o acoperire mai mică. Este important să vă asigurați ca și dispozitivele din casă sunt compatibile cu conexiuni pe 5 Ghz.
Și pentru că din ghidul nostru de cumpărare a unui router wireless bun, nu puteau lipsi câteva recomandări, iată modelele alese de noi pe baza părerilor utilizatorilor. Recomandările noastre pentru routere sub 200 lei vin in contextul unei utilizări moderate într-o locuința cu maxim 2 camere. Am inclus și un model de sistem wireless mesh, nou intrate pe piață, care asigură performanțe ridicate si permit extinderea facilă a rețelei prin adăugarea de noi unități.
Modelele de mai jos sunt recomandate atât de către specificațiile producătorilor cât și de părerile și experiența de utilizare pe o perioadă mai indelungată.
1. Router wireless ASUS RT-AC88U Dual-Band AC3100 Gigabit
Indiferent că participi la o competiție de jocuri online sau doar transmiți un eveniment în timp real, la rezoluție 4K UHD, intârzierile și fenomenul de buffering sunt de neacceptat. Tehnologia NitroQAM (1024-QAM) inclusă în modelul RT-AC88U oferă acum o viteză combinată a conexiunii Wi-Fi de 3167 Mbps, asigurând astfel că toți cei conectați la rețea se pot bucura de streaming foarte cursiv si latențe foarte scăzute in jocurile online.RT-AC88U are 8 port-uri Gigabit LAN. Vezi preț la eMAG, Altex, PcGarage.
2. Sistem WI-FI Mesh TP-LINK Deco AC1200
Sistemul mesh cu 3 unități asigură viteze de retea de trei ori mai rapide decat cele din generatia anterioară, datorită tehnologiei wireless 802.11ac. Aceasta este capabilă să asigure conexiuni fără lag pentru până la 100 de dispozitive. Este cel mai simplu mod de a-ți asigura un semnal Wi-Fi puternic în fiecare colț al casei tale, acoperind pana la 370 metri pătrați (3 unitati). Mai mult, poți extinde rețeaua adăugând noi unități. Vezi oferta pe eMAG.
3. Router Wireless Asus RT-AC86U, AC2900, Dual-Band, Gigabit
Echipat cu standardul Wi-Fi 802.11ac, 4 porturi LAN de 1000 Mbps și securitate 64/128 WEP encryption, WPA-PSK / WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, WPS, Asus aduce ultima tehnologie în materie de conexiuni wireless.
Cele 4 antene și suportul 3G/4G adaugă un plus de utilizare și linie de backup. Rata de transfer WI-FI (Mbps): 600 + 1734. Functii avansate: SPI intrusion detection, DoS protection, Parental Control, Network service filter, Printer Server. Vezi prețul la Altex, eMAG, PcGarage.