Stiri

Ce este virusul Ransomware si cum sa te protejezi #WannaCry

Ransomeware-virusul care cripteaza fisierele
Ransomware-virusul care cripteaza fisierele

UPDATE azi, 26 februarie 2024-verifica si instaleaza update-urile Microsoft Windows in functie de versiunea folosita, AICI. (https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspx)

Ransomware a fost raportat pentru prima dată în Anglia – hackerii au obținut acces la computerele din cadrul Serviciului Național de Sănătate, fapt care a blocat întregul sistem. Medicii și asistenții medicali nu au putut accesa e-mailurile sau dosarele medicale și au trebuit să ia notite de mână. Hackerii au cerut o răscumpărare, iuar plata sa se faca in Bitcoin.
În această după-amiază, totuși, era clar că nu a fost un atac limitat. Semnale au venit din cel puțin alte 11 țări care au raportat atacuri cibernetice similare.
Mai sunt încă multe informatii care nu se cunosc sau inca nu au fost divulgate. Dar iată ce știm până acum:

Cum functioneaza acest tip de atac combinat cu o rascumparare?

După cum sugerează și numele său, ransomware-ul funcționează ca o luare de ostateci pentru care ceri apoi rascumparare.
Odată ce computerul este infectat, atacul poate face diverse modificari in structura si continutul fisiserelor de pe disk. O abordare comună: fișierele dvs. vor fi criptate sau convertite într-o altă limbă la care doar hacker-ul are cheia de decriptare. De cele mai multe ori, nici măcar nu veți ști că ați fost virusat pana nu deschideți un fișier.
O altă versiune mai dăunătoare a acestui virus numit Ransomware, este ceea ce s-a întâmplat astăzi: ransomware-ul vă blochează întregul sistem. În timpul atacurilor de astăzi din Anglia, imaginea de fundal(wallpaper) a unui computer a fost înlocuită cu un mesaj care solicita 300 de dolari în bitcoin în schimbul cheii de decriptare „care deblocheaza fișierele”. Victimele au trei zile să plătească înainte ca taxa să fie dublată. (Ceva foarte asemanator s-a intamplat cu un spital din Los Angeles acum cateva luni. Spitalul a platit aproximativ 17.000 de dolari).

Cum se infectează computerele cu Ransomware? Exista mai multe variante.

Hackerii pot obține ransomware pe sistemul dvs. dacă descărcați un software infectat sau chiar un fisier PDF. Ei pot utiliza un e-mail de phishing pentru a direcționa utilizatorii către un site infectat. Apoi fisierele text, doc sau excel sunt criptate si nu mai puteti accesa continutul. SUnt vulnerabile toate calculatoarele care ruleaza sistemul de operare Windows si nu au update-uri facute la zi.
În acest caz, hackerii au trimis un fișier atașat .zip ca e-mail – când victimele au dat clic pe el, computerele lor au fost infectate. Dar atacul nu s-a oprit aici. Emailurile infectate s-au răspândit prin rețelele de calculatoare ale spitalelor și ale altor institutii.

Virus criptare fisiere

Cum ma protejez de virusul WannaCry?

Fie ca folosesti un calculator personal acasa sau esti un detinator de companie care utilizeaza calculatoare, este important sa ai un plan de backup pentru astfel de situatii. Un antivirus bun, accesul restrictionat al utilizatorilor si backup frecvent, sunt cateva lucruri care le poti implementa imediat. Ruleaza ultimele update-uri ale sistemului de operare Windows.Cateva programe anti-malware pe care le poti incerca in cazul unei infectii, se gasesc aici.

In topul tarilor cel mai grav afectate de virusul #ransomware, Romania este pe locul 9 fiind una dintre tarile cu cele mai multe calculatoare infectate. Virusul mai este cunoscut si sub numele de #WannaCry (aka #WanaCypt0r aka #WCry) #ransomware. Pentru o harta live a infectarilor cu Ransomware, click aici.

Un antivirus pentru PC si retea care detecteaza si va poate proteja de acest tip de virusi, este Bitdefender Box 2 iar pretul este mai mult decat accesibil. Vezi oferta Bitdefender 2018 , AICI.

Articole asemanatoare

3 Comments

  1. Depinde si ce versiune de Windows folosesti. Unele versiuni precum XP nu mai au suport si nu mai beneficiaza de update-uri.Pentru celelalte versiuni este recomamdat sa ai actualizarile la zi pentru a te proteja de virusi sau atacuri nedorite.

  2. Ceea ce multi nu stiu este faptul ca daca ai sistemul de operare Windows actualizat la zi, riscurile de infectie cu virusi sunt foarte mici. De aceea este bine sa ai setat actualizare automata la windows updates.

  3. Daca folosesti chiar si un antivirus gratuit si esti atent la mailurile primite, este foarte greu sa te infectezi cu malware de tip ransomeware. SI asa cum bine spuneai, sa ai backp-uri la fisierele importante te poate ajuta sa restaurezi in cazul unei infectii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button